NOV14_20_200554472-004Fråga: En flicka har problem hur hon ska hantera pojkarnas intresse och sin egen osäkerhet inför detta:
 Hej! Jag är en 16-årig ganska normal flicka enligt mej själv. Mitt problem handlar om pojkar. Jag har alltid varit väldigt osäker och blyg när det gäller pojkar och jag har aldrig haft ett förhållande. Nu på senaste tiden har jag träffat två pojkar som båda har varit väldigt intresserade av mej. Jag tycker ju såklart att det här är mycket smickrande, men när det kommer till att jag ska träffa dem blir jag grymt nervös och hittar ofta på någon ursäkt. Den första träffade jag via nätet och vi kom sedan överens om att träffas i verkligheten, jag gillade honom inte alls och blev nästan äcklad av att vara med honom men ändå tvingade jag mej kvar hos honom eftersom jag så gärna ville ha en pojkvän. Till sist sa mina kompisar åt mej att jag måste bryta kontakten och jag gjorde det, men han har ändå pratat med mej några gånger sen dess. Den andra träffade jag på en fest, han tog hand om mej där eftersom jag började må så dåligt och det är jag ju såklart väldigt tacksam för. Nu vill han träffa mej igen och det känns som att jag också vill men när det börjar närma sej hittar jag på någon ursäkt för att slippa eftersom jag blir så nervös och så vill jag inte att det ska bli som med han första. Jag har ingen aning om vad jag ska göra nu, jag vet att jag vill ge honom en chans och träffa honom en gång men jag blir alltid så nervös och osäker. Jag har också alltid haft sån grym beslutsångest som bara kan gälla något litet. Jag tänkte bara fråga vad du tycker om det här, varför jag känner såhär och vad jag kan göra för att få bort min osäkerhet.

carolineCaroline svarar:

Hej, Tack för din fråga! Jag får förstår det som att du blir nervös inför att träffa denne pojke och samtidigt även rädd att du ska ha svårt att avbryta relationen om den inte känns bra. Den förre killen hade du kontakt med för att du ville ha en pojkvän och därför tänker du att du kanske kommer att fortsätta även med denne nya mer för att “ha en pojkvän” än för att du gillar honom?

Om att vara nervös:

När man ska göra sådant som man inte är van vid och som även känns betydelsefullt så blir man nervös innan. Så på det sättet är din nervositet bara ett tecken på att detta är nya och viktiga frågor för dig. Att lära känna sig själv innebär bland annat att undersöka vilka pojkar man gillar och hur man kan avvisa någon som man inte är intresserad av. Detta kan man behöva träna på lite innan man riktigt känner sig trygg i det, det kommer dock alltid ibland att vara pirrigt och ibland ganska jobbigt, både att vara intresserad av en pojke och att inte vara det. Men det blir lättare att hantera när man tar sig igenom de första erfarenheterna och lyssnar på sig själv och sina kloka kompisar när man har tur att ha sådana.

Om du vet att du vill träffa denna kille men är nervös så kanske du kan börja med att fundera på var och när du skulle känna dig minst obekväm med att ha kontakt honom. Tillexempel: Det kanske är bättre att tala i telefon eller ha kontakt genom internet en liten tid. Fråga honom om vad han gillar att göra, vilka spel han helst spelar, musik han gillar, vad han tycker om saker som är viktiga för dig, hur han trivs i skolan, hur är hans föräldrar? osv. Lär känna honom en aning. Om ni ska träffas så kanske du kan boka en tid när du har något annat boka efteråt så att du måste gå därifrån och så kan du säga det från början “jag har en timme att fika med dig på fredag eftermiddag”, eller ” jag kommer plugga på detta kafé, så om du vill kan du komma och hålla mig sällskap från kl 15.00, sedan måste jag hem”. Åk inte hem till pojken utan träffa honom där många andra människor finns runtomkring. Be någon vän ringa dig då och då under tiden.

Beslutsångest

Att du har beslutsångest för små saker kan bero på att det är så mycket saker som man ska ha en åsikt om och som egentligen inte spelar någon roll, då kan man tänka på saken hur länge som helst. Det kan även vara tvärs om, man har beslutsångest för att ett val känns mycket viktigt men man inte kan välja det ena framför det andra. Under tonåren och en bit in i vuxenlivet håller man på att upptäcka och utveckla vem man är och vad man tycker om olika saker. Han kan säga att man lär sig förstå vad man vill och inte vill. När man var barn var det kanske enklare att veta vad man ville och sen kommer en period det kan kännas rörigt att veta vad man känner och vill. Det kan vara bar att veta att det inte är något fel i sig självt att känna så. Men om man inte mår bra av detta och det tar upp mycket tid och gör en orolig så kan det vara en bra idè att prata med någon vuxen som man har förtroende för. Det kan vara en förälder, skolsköterska, eller man kan vända sig till ungdomsmottagningen för att prata. Ibland är föräldrarna eller en annan släkting det bästa valet.

När du har beslutsångest kring ifall du vill träffa denna kille eller inte så tycker jag att du ska fundera igenom vad du vet om denne pojke och hur du känner för honom (och skaffa mer information så som jag beskrev ovan). Verkar han snäll eller känns det som något är fel med det hela? Vad vet du om honom, känner du till honom från tidigare eller är han en helt ny bekantskap? Om han är en helt ny bekantskap så ta det extra lugnt. Koncentrera dig på att ta reda på ifall du gillar honom och försök bry dig mindre om ifall han gillar dig.

Be dina kompisar hjälpa dig att avbryta kontakten om du märker att du inte vill träffa honom igen. Vad gäller den pojke som du redan kommit fram till att du inte gillar så undrar jag vad du menade med att han ändå pratat med dig? En viktigt sak att vara uppmärksam på är om en pojke inte respekterar när man säger nej. Så om du menar att han kontaktar dig och du sagt att du inte vill det, så är detta ett tecken på att det inte är en bra kille och då är det viktigt att vara tydlig, tex genom att blockera honom eller liknande. Du behöver inte förklara detta eller svara på frågor om detta till honom.

Hoppas att detta kanske kan vara till hjälp på något sätt! Lycka till!